donderdag 19 juli 2012

koken met emma #1

Tadaaa, lekkere taartjes he?! Na een middag zwoegen en zweten kreeg ik dit als eindresultaat. Nu wil ik dit met alle liefde met jullie delen en dat doe ik dan ook op de volgende pagina...
Maar niet voordat je weet wat hier aan vooraf is gegaan. Wat een gedoe jongens. Nu hadden mijn moeder en ik frambozen gekocht en deze moesten natuurlijk verwerkt worden in een lekker toetje. Ik zoeken, mijn moeder zoeken, maar echt een toprecept konden we niet vinden. 
Tot we een kijkje namen op de ah site, oh my, zo lekker als deze witte chocoladetoetjes klonken, dat moest wel gemaakt worden. IngrediĆ«nten halen, benodigdheden verzamelen, alles liep lekker soepel. Te soepel eigenlijk.. En ja hoor... 
Ik was bezig met het deeg, legde het te koelen, vervolgens in de vormpjes, daarna lekker in de oven bakken en na twintig minuten haalde ik het uit de oven.... En wat er in de bakjes zat was een soort zwarte drek, but what went wrong? Nou, ik ging het originele recept aanpassen, dus 6 personen ipv 12, maar als je dan niet alle ingrediĆ«nten omrekent, gaat dat niet helemaal goed... Hier volgt wel het goede recept, don't worry:
Voor 6 personen.
voor het taartdeeg:
- 113 g bloem
- 1 eetlepel fijne tafelsuiker
- zout
- 75 g koude roomboter (in stukjes)
- 1 ei
voor de vulling:
- 163 ml slagroom
- 200 g witte chocolade
- 125 g frambozen
andere materialen:
- middelgrote mengkom
- twee kleinere kommetjes
- ronde van circa 8 cm (een glas is ook goed)
- oven
- folie (zilverfolie/vershoudfolie)
- muffinvorm (6)
- ijsblokjes
- klein steelpannetje
- handmixer (/staafmixer) uitsteekvorm
- rijst/gedroogde peulvruchten/blindbakvulling
- bakpapier

En zo maak je het:
1) Meng in een kom de bloem, suiker en een snufje zout
2) Voeg de (koude) boter toe en wrijf dit met je vingers tot kruimels
3) Splits een ei (breek de schaal van het ei voorzichtig, balanceer het eigeel voorzichtig tussen de twee helften. Zorg dat het eiwit in een bakje valt en op een gegeven moment blijft alleen de dooier over, het eigeel doe je in een ander kommetje)
4) Roer het eigeel samen met een halve eetlepel water los
5) Voeg het eiermengel toe aan het bloem/botermengsel en kneed dit tot een samenhangend deeg
6) Wikkel het deeg in folie en laat het ongeveer een half uur in de koelkast rusten (een kwartier in de diepvries, als je net zo ongeduldig als mij bent)
...
7) Verwarm de oven voor op 200 graden (180 bij een heteluchtoven)
8) Vet de muffinvormpjes in
9) Bestuif het werkvlak met bloem en rol het taartdeeg hierop uit tot een dunne lap
10) Steek 6 rondjes van 8 cm uit het deeg en bekleed de muffinvormen hiermee. Je maakt bakjes van het deeg..
11) Knip een groter stuk bakpapier af voor elke vorm, leg het bakpapier op het deeg en leg daar zoveel peulvruchten op dat het bakpapier de bodem bedekt (dus je krijgt een soort kommetje van deeg, die is bedekt met bakpapier en daarin zitten de rijst/peulvruchten) 
12) Bak de taartjes 20 minuten in de oven, haal ze er daarna even uit, haal het bakpapier & peulvruchten eruit
13) Bak de taartjes (zonder het bakpapier en de peulvruchten) nu nog ongeveer 6-8 minuten in de oven, let wel op dat ze niet zwart worden. Laat de taartjes in de vorm afkoelen.
14) Vul een bak met koud water en ijsblokjes
15) Verwarm de slagroom in een steelpan, zorg wel dat de slagroom niet gaat koken. 
16) Haal het pannetje van het vuur en roer de stukjes chocolade er doorheen, blijf roeren totdat de chocolade gesmolten is
17) Zet het pannetje (met daarin het mengsel) nu in de bak ijswater (het water mag niet in de pan komen!) en roer het mengsel totdat het de structuur van zalf heeft
18) Klop nu het mengsel met de handmixer op de laagste stand, net zo lang tot je een geultje kan trekken (net als vroeger, op het strand met zandkastelen bouwen ^^)
19) Verdeel bijna alle frambozen over de bakjes (je moet er sowieso 6 achterwege houden, of eet er ondertussen een paar op, yumm)
20) Schep hier het roommengsel overheen en laat het nu 30 minuten in de koelkast opstijven
21) Garneer de bakjes met de achtergehouden frambozen et bon apetit.!


3 opmerkingen:

thanks voor je bezoek + reactie, maar remember: karma bites! So spread the love..