vrijdag 13 april 2012

Funky Friday #13

Na een per ongelukke pauze van twee weken zijn we helemaal weer terug met een nieuwe funky friday! Afgelopen woensdag zat ik op de bank naar 1 van mijn favoriete series te kijken (criminal minds) en daar ging het over mzuiek. Oke, in de serie was het allemaal nogal luguber, maar op een gegeven moment kwam er een opmerking voorbij die me is bijgebleven. Dit was dat de muziek die je op je veertiende luistert, dat die het meeste indruk maakt en dat je de rest van je leven naar dat soort muziek blijft luisteren. Ik dacht gelijk aan mijn eigen veertienjarige ik en zo kwamen we ineens weer in 2006!
Want je gaat dan toch nadenken: "waar luisterde ik naar op mijn veertiende?" Bij mij was dat in 2006 en 2007, dus deze funky friday bestaat vooral uit de muziek die ik toen luisterde & ik vertel erbij of ik nog steeds naar hetzelfde genre luister! Op deze site heb ik gekeken voor een jaaroverzicht van de grootste hits, want ik moet je eerlijk bekennen dat ik het niet exact meer weet (a) Ik zet hier niet de top 10 neer, maar kies die nummers die ik herken.
Mijn eerste favoriet uit 2006 staat op nummer 3 en dat is:
shakira - hips don't lie
toen: Oh, wat vond ik dat een leuk nummer! De hele zomer heb ik staan swingen op de exotische klanken en zelfs nu begint mijn voet weer te tikken als dit numemer ergens voorbij komt. 
nu: Ik hou nog steeds van 'dat exotische', lekker bewegen, heerlijk! Nu is het wel een stuk minder shakira, maar een band als Chef'Special past hier volgens mij ook prima bij. Als ik een omschrijving van de stijl moet geven, wordt dat: een zwoele zomeravond, heerlijk dansen en lekkere drankjes met gezellige mensen; beachparty by night. Dus.
andere nummers die in dit rijtje thuishoren:
black eyed peas - mas que nada
bob sinclar - love generation
gabriel rios - broad daylight
christian walz - wonderchild


bloodhound gang - uhn tiss unn tiss uhn tiss
toen: Zo fout, maar zooooo heerlijk. Echt zo'n eendagsvlieg, inclusief foute tekst. Ook dat luisterde de veertienjarige ik. Dit nummer ontdekte ik bij het dansen, wat een heerlijke warming up was het!
nu: op zijn tijd hou ik ook echt van een fout nummer, zeker the bloodhound gang is nog wel leuk, maar tegenwoordig is het eerder een justin biebertje, haha. 
andere foute nummers uit 2006:
basshunter - boten anna
guillerma & tropical danny - toppertje
akcent - jokero
elize- into your system
paris hilton - stars are blind


klaus badelt - he's a pirate
toen: Een buitenbeentje. Het enige klassiekere nummer op mijn mp3speler van 256 mb. Maar wel dankzij pirates of the caribbean, mijn obsessie voor 3 maand.
nu: dit nummer blijft prachtig, maar klassiek is wel in de minderheid in mijn itunes bibliotheek. Ik kan het zeker waarderen, al zijn er maar weinig klassieke nummers die echt veel gedraaid worden.


kelly clarkson - because of you
toen: Wat heb ik een hoop tranen gelaten bij dit nummer! Zo'n zoetsappige ballade die me keer op keer raakte. 
nu: Zoetsappige ballades zijn mijn zwakte, ik blijf er van houden. En ook nu blijven de tranen nog stromen, het raakt de gevoelige snaar.
andere tearjerkers:
rihanna - unfaithful
christina aguilera - hurt
raffaela - right here, right now (hoort ook bij de foute nummers)
fort minor - were'd you go
neyo - so sick
maria mena - just hold me
p!nk - who knew
james blunt - you're beautiful


pussycat dolls - I don't need a man
toen: De categorie girlpower! Ik had echt een voorliefde om te luisteren naar sterke vrouwen die toffe muziek maken. Bij voorkeur hiphop/r&b/dance. 
nu: Ik luister eigenlijk nog wel naar dezelfde vrouwelijke artiesten, aangevuld met een paar nieuwe chica's. Op het moment meer rock dan echte girlpower muziek, maar vrouwen als beyonce en rihanna blijven toch favoriet.
andere toppers:
rihanna - sos
beyonce - irreplaceable
pussycat dolls - beep
christina aguilera - ain't no other man
p!nk - U + ur hand
fergie - london bridge


justin timberlake - my love
toen: Some hiphop en r&b, ik had echt een Justin Timberlake crush, maar ik was niet van de keiharde hiphop. Soms lag het tegen de ballade kant aan, maar wel met een duidelijke r&b flavour. 
nu: Dankzij mijn danslessen hebben hiphop en r&b nog steeds veel invloed op mijn muzieksmaak. Toch ben ik nu meer van het mixen van verschillende stijlen. En tja, justin timberlake maakt geen muziek meer, maar het blijft een aantrekkelijke man ;)
andere smooth songs:
justin timberlake - sexyback
opposites - slaap
eminem - when I'm gone
black eyed peas - pump it
yes-r - mammie
chris brown - run it
dicecream - vlinders
lange frans & baas b - het land van
p diddy - tell me
cassie - me&u


di-rect - blind for you
toen: Wat een heerlijke rockballade van di-rect. Ik was van of de punkkant of de softe kant, iets er tussen was er toen niet.. Mijn rocky side was al wel in ontwikkeling. Ik was heel erg gehecht aan de standaard top40 van radio538, maar halverwege maakte ik de overstap naar 3fm & toen kwam er een stuk meer rock op mijn mp3spelertje.
nu: Ik luister een stuk meer rock dan dat ik altijd deed, vooral door 3fm moet ik eerlijk zeggen. De punkrock kant heeft nog steeds mijn voorkeur, maar met een rockballade maak je me ook blij!
razorlight - america
u2 & greenday - the saints are coming
red hot chili peppers - tell me baby
snow patrol - chasing cars
panic! at the disco - I write since not tragedies


Dit was mijn 2006, heel veel popmuziek, volgende week zien jullie mijn 2007. Ik kan wel zeggen dat mijn smaak sinds 2006 geen extreme veranderingen heeft doorgemaakt, eerder een subtiele veschuiving. Waarbij ik wel moet zeggen dat ik op dit moment het allemaal laat samensmelten. 
Waar luisterde jij naar toen je veertien was? En luister je nog steeds hetzelfde type muziek?

1 opmerking:

  1. Toen ik veertien was, dat is nog niet zo lang geleden, haha! Ik luisterde veel naar Avril Lavigne (die ik door een tijdschrift had ontdekt), Kelly Clarkson, Guus Meeuwis, Sita Vermeulen, DHT en nog een heleboel meer.
    Ik was de enige in mijn vriendengroep die muziek downloade, dus iedereen liep altijd met mijn muziek ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

thanks voor je bezoek + reactie, maar remember: karma bites! So spread the love..